måndag 31 mars 2008

HSs2 - dag 1

Igång!! Idag var första inspelningsdagen på nya Hjärnstorm. Shit vad nervöst. Men det gick bra. Trots att jag som vanligt bara gjorde saker som jag inte testat tidigare...
Jag hade kollat innan så det skulle gå att spela in en film med min mobil och skicka upp på bloggen, men givetvis så fungerade det inte när det väl gällde. Förhoppningsvis går det bättre imorgon. Då ska jag vara i Lidingö Centrum och sitta stilla på en stol i allt för många timmar (fråga inte).

onsdag 26 mars 2008

Någon sorts emfas

Jag står just nu på Riche, beläget på nedre Östermalm i Stockholm. Det är releasefest för Johan Kindes debutroman, Någon sorts extas. Alla som är någon, och framför allt var någon, är här. Orup. Mauro Scocco. Estelle Milbourne. Resten av Lustans Lakejer. Linda Bengtzing. Anders Timell. Min mobilkamera funkar inte i mörker, så jag har inga bildbevis. Men givetvis hånglar jag med dem alla.

Grejen är, att mitt åttiotal var inte deras åttiotal. Jag lyssnade aldrig på Ratata eller Mauro. Lustans var sånt som storebrorsor eller storesyrror var inne på. Själv hade jag just upptäckt Speak And Spell med Depeche Mode. Så jag känner mig verkligen som en katt bland terrinerna just nu. Jag är enbart här för att Johan och jag (utan att han vet om det) ligger på samma förlag.

Det springer omkring nån kändisfotograf här också. Som sig bör. Han plåtar vilt: Orup. Mauro Scocco. Estelle Milbourne. Resten av Lustans Lakejer. Linda Bengtzing. Anders Timell. Som jag sa. Min räddning är att han inte har den blekaste aning om vem jag är. Missförstå mig inte. De är absolut värda det. Och jag vinner jag med. För champagnen är gratis.

måndag 24 mars 2008

"Bög? Spana in våra gardiner!"


För någon vecka sedan tog jag en frukost på Waynes med Elaine Bergqvist, författare till boken Härskarteknik. Jag har länge tänkt rekommendera boken för alla som vill lära sig mer om påverkan, men det har glidit emellan. Så jag tar igen det nu. Elaine är en fantastisk person och hennes bok likaså. För alla som sedan Berit Ås tid har funderat på att det väl borde finnas fler nyanser av härskartekniker än bara genusperspektivet, så har Elaine skrivit den perfekta varningstexten.

Eller manualen. Beroende på hur man ser det.

Min egen djupdykning i tekniker för psykologisk påverkan kommer inte förrän i höst. Tills dess kan jag inte nog rekommendera Elaines bok. Läs den och knäpp din chef på näsan. Eller ännu bättre, ge henne boken.

Nostalgiröta


Under två år i mitten på nittiotalet så drev jag en klubb i stockholm tillsammans med en vän. Vi var trötta på att man inte kunde gå ut nånstans där det spelades (i vårt tycke) cool musik, att man alltid var tvungen att skrika för att göra sig hörd, att det alltid var ett stort dansgolv i vägen, skitdyrt inträde, och de liveband som var där aldrig var de som man ville se. Så vi bestämde oss för att göra nåt oss saken. 1995 öppnade vi Anemon, en klubb dedikerad till flummig elektronisk musik (ambient och breakbeats) och ännu flummigare inredning (1995 var det fortfarande ballt att ha uv-ljus som enda belysning i ett rum, dörrvakter i rymddräkt samt att täcka taket med bomullstussar i en hyllning till The Orbs låt Little Fluffy Clouds). Anemon var öppet varje vecka under ett och ett halvt år. Varje fredag stod vi där, jag och min kompis, och spelade de skivor vi tyckte var bäst just då för folk som tyckte det var soft att gå på, som Nöjesguiden skrev, "Stockholms enda klubb där det är ok att somna."

Men det var alltså tolv år sen. Igår var jag i källaren och rotade bland mina cd-skivor. Jag får nämligen inte plats med dem uppe i lägenheten; där består stereon av en hårddisk, min iPod och två högtalare. Så stötte jag på kartongerna med alla skivor som jag spelade på Anemon. Och jag gjorde det som säkert många av er också har gjort; digitaliserade ett stycke personlig historia i mp3-format. Alla de bästa låtarna. Klassikerna. Det blev 49 låtar. 673 MB. 6 timmar, 7 minuter och 5 sekunder av ren historia.

Idag lyssnade jag igenom hela playlisten medan jag skrev manus till Hjärnstorm. Oh vad jag skulle njuta. Men vet ni vad? Det finns kanske en anledning till att cd-röta existerar. Det var inte dåligt, inte alls, men... magin var försvunnen. Visst, det är stor skillnad på att höra musik på ett bra PA på en stämningfull klubb, jämfört med hemma i köket. Men ändå. Det kändes lite som när jag i vuxen ålder såg om min högstadiefavvofilm Gremlins. (Jag var rätt nördig redan som ung.) Det blev liksom bara, äsch då. Var det bara så?

Så jag har ett tips till dig som länge har tänkt mp3:a de där vinylerna du har i källaren, de som du hånglade till när du var 15, eller du som just tänkte köpa säsong 1+2 av Captain Amazing i en snygg dvd-box bara för att få återuppleva hur det var. Gör inte det. (Nej, inte Xena heller!) Inte för att jag är rädd att du ska bli besviken, du vet ju innerst inne att det inte kommer vara lika bra som du hade för dig att det var. Utan för att du kommer bli av med ditt minne. Inte minnet som sådant, men glansen runt omkring det. Ett stycke magi från en plats eller stund i ditt liv. Det som idag bildar legenden om vem du är. Så var lite försiktig med att uppdatera det förflutna.

Vi vet att vi ska ta ut de fula trollen i solen. För då förstenas de. Men samma sak gäller för de vackraste.

Och jag överdriver, jag är inte helt missnöjd. Jag har åtminstone en ny, ascool playlist på 6 timmar att jobba till. Det kommer räcka hela natten.

fredag 21 mars 2008

Hur tänkte ni nu?

Fredag 21 mars, söder om Stockholm. Vi har gått genom hela vintern utan snö och på rätt sida om nollan. Men nu. 12 cm snö och tre grader kallt. Med hot om sju minusgrader imorgon. Vems idé var det här? Alltså, det kanske verkade som en toppenidé igår kväll, när ni var ute på krogen. Världens roligaste grej. På pappret. Men seriöst. Jag måste bara fråga. Hur tänkte ni nu?!

söndag 16 mars 2008

John Bauerland

Vi var tvungna att komma ifrån det eviga skymningsljus som råder i vårt inplastade hem, innan vi blev konstiga i huvudet. När solen nu visar sig för första gången på en vecka (vi visste det inte själva eftersom vi inte kan se ut; en vän fick ringa och berätta det för oss) så har vi därför gett oss ut i Storskogen. Barnen har sprungit iväg för att hetsa några rådjur så jag står här ensam och samlar tankarna lite. Lutad mot ett träd. Trodde jag. Men nu är jag osäker. Jag är mer och mer övertygad om att det jag står vid i själva verket är Stortrollets fot. Jag vågar inte titta upp. Barnen kommer att komma tillbaka som bortbytingar. Men nu har jag i alla fall bildbevis. Och jag är säker på att jag såg Andy Serkis där borta mellan grenarna.

Hjärnstorm2: bakom kulisserna

Nu är det bara två veckor kvar tills inspelningarna av Hjärnstorm 2 börjar.

Mina producenter knorrar redan, de säger att logistiken bakom Hjärnstorm är som att göra tre tv-serier samtidigt. På en tredjedel av tiden och för en tredjedel av pengarna. Men vi vill ju att det ska bli bra. Därför ändrar vi oss hela tiden; färdiga och testade idéer åker ut genom fönstret till förmån för helt nya och oprövade, ibland bara dagar innan inspelning. Så var det i alla fall förra gången och det finns inget som säger att det kommer att bli annorlunda nu.

Två veckor kvar. Tillstånd ska fixas, rekvisita införskaffas, deltagare sökas, manus ska skrivas, idéer ska fås. Modet ska byggas och djupandningen inträda. Sen kör vi.

Jäkla påsk vad den är i vägen.

Hur som helst. Om det går, så tänkte jag ta med er bakom kulisserna den här gången. I ett anfall av fullkomlig hybris tänker jag lägga upp bilder från inspelningarna, anekdoter om saker som funkade över förväntan och försök som gick åt helvete, och kanske till och med någon smygtitt före alla andra.

Vi kan faktiskt börja redan nu. Jag gör en hel del research inför Hjärnstorm. Eftersom jag inte vill göra sånt som jag har gjort förut så försöker jag att hela tiden fylla på den kunskap jag har, för att få nya tankar och idéer. Böckerna på bilden ligger till grund för de två sista avsnitten. Så om du tar fram förstoringsglaset har du kanske en liten vink om vad de kommer handla om.... Förhoppningsvis.

torsdag 13 mars 2008

Pimp Royale

Imorgon bitti är jag med i en interju i Radio Halland. Den tar nog priset för konstiga intervjuer hittills. Programledarens dilemma är nämligen hur hon ska göra för att få kronprinsessan Victoria och Daniel att förlova sig på ett datum som hon har bestämt. Manipulera kungahuset, jo jag tackar! Vad blir nästa, relationsterapeut åt politiker? Ibland undrar jag vad det är för jobb jag har.

onsdag 12 mars 2008

Do... Domus?!

Ok, jag erkänner. Just nu känner jag mig som en dryg jävla stockholmare. Men när jag var i Kalix så vill jag minnas att de var stolta över att ha Sveriges sista domushus. Men här står det ett, mitt i Kristianstadsnatten. Livs levande (typ) och definitivt verksamt. Jag vet att åttiotalet är på väg tillbaka, men jisses. Eller är det jag som helt har missat kooperationens nya satsning?

söndag 9 mars 2008

Han vet vad kärlek är

Jag åt middag med några nära vänner igår. Sällskapet bestod av ett par samt tre singlar och samtalsämnet blev därför så småningom, som det så ofta blir i sådana här sammanhang, vad kärlek egentligen är för något. (För er som är yngre och hade hoppats på bättre - sorry, det är fortfarande ett lika stor mysterium när man har passerat 35.)

Detta eviga spöke.
”Jag vill inte vara tillsammans med henne för jag tror inte jag är kär.”
”Jag vet inte, tänk om jag är kär i honom?”
”Hur vet man när man är kär? Hur ska jag veta?!”

På femtiotalet så gjorde en otäck liten man vid namn Harlow en serie experiment där han ville ta reda på vad kärlek var för något. Han ville hitta själva kärnan, skala bort allt som låg utanpå och gräva sig längst, längst in till den rubin som han visste fanns där och se vad den var, ge den ett namn. Förklara vad det egentligen är vi menar när vi så förvirrat pratar om kärlek. Under 1930-50talet så gillade man att förklara att ”kärlek” handlade om att möta eller minska våra drifter och behov. Den officella termen var drive reduction. Helt enkelt; vi behöver näring, vård, instruktioner och så vidare, och vi binder oss till den som är bäst på att möta dessa behov. Harlow ville visa att det inte handlade om det. Så han tog ett gäng nyfödda rhesusapor, separerade dem från deras riktiga mamma och gav dem två nya mammor. En som mer eller mindre bara var en stoppad kudde; en mjuk säck utan anatomiska delar eller ett ansikte, och en som var en ogästvänlig stålkonstruktion men som hade armar och ben, samt (mer viktigt) en tub ur vilket de kunde få föda. Enligt den teori som rådde borde aporna ty sig till mamman som kunde ge dem mat. Men det gjorde de inte. De älskade säcken. Borrade in sitt ansikte i den, smekte den, klappade den, sov på den. Då och då sprang de bort till metalmamman för att få lite mjölk, men så fort de hade ätit återgick de till säcken. Faktum är att de hellre svalt ihjäl än bondade med RoboMonkey. Så drive reduction förklarade helt klart inte kärlek. Aporna visade inte tillgivenhet till den som mötte deras behov utan till en säck.

Men det första den nyfödde lär sig se är sin mammas ansikte. Så vi har kanske en genetisk betingning till att projicera vår tillgivenhet på det (kvinnliga?) ansikte vi möter först. Är det var kärlek är? Harlow testade igen. Den här gången fick aporna, nya apor, välja på säcken och en mammadocka som inte var lika mysig men hade ett naturtroget ansikte. Säcken vann igen. Harlow testade att sätta ansiktsmasken på säcken. Apbarnen blev som galna. De vägrade befatta sig med säcken - tills de lyckades vända på den och inte längre behövde se ansiktet.

Ok, men trygghet då. Det måste ju vara det. Vi tyr oss till, vi älskar, det som ger oss trygghet. Och en varm, mjuk säk måste ändå kännas väldigt trygg jämfört med den obegripliga, obehagliga omgivningen. Så Harlow tog bort tryggheten. Den här gången, när aporna (återigen en ny kull) väl tytt sig till säcken, så började den tortera barnen. Den skar dem med vassa knivar. Den sköt dem med tryckluft så de flög genom rummet och slog i väggen på andra sidan. Den gav dem extrema elektriska stötar. Det spelade ingen roll. Precis som kvinnan som inte kan lämna mannen som slår henne eller mannen som inte kan leva utan sin notoriskt otrogne fru så återvände apbarnen, blödande och sårade, till den förrädiska mamman för en ny dos tortyr. Tills de dog.

Till slut kunde Harlow räkna bort alla de faktorer som vi traditionellt har förknippat med kärlek. Det handlade inte om att få näring. Det handlade inte om trygghet. Det handlade inte om att få sina behov mötta. Det handlade inte om en genetisk betingning på mamman. Efter många, långa och ohyggliga experiment fanns det bara en enda variabel kvar.

Beröring. Touch. Närhet av hud eller päls.

Rhesusaporna svalt, blev torterade, valde en ansiktslös förälder, till priset av att få fysisk närhet. Mjukt, om än en smula strävt, men härlig härlig beröring.

Idag vet vi att nyfödda barn som inte får fysisk beröring faktiskt dör inom loppet av någon månad. Harlows experiment är anledingen till att vi idag även här i den upplysta västvärlden bär våra barn i slings och babybjörnar. Han är anledningen till att vi idag vet att direkt lägga det nyfödda barnet på mammans mage. Beröring. Innan Harlow så trodde vi att beröring är så viktig för att vi vänjer oss vid den när vi ammar och därför kopplar ihop den med allt vad en mammas trygga famn innebär. Idag går det att vända det resonemanget på sitt huvud. Att amning sker som den gör kan vara ett resultat av att mamman bär barnet i sin famn för att det ska få beröring. Amningen är ett resultat av beröringen istället för tvärtom.

Men vi människor är inte rhesusapor. Genetiskt är vi sex procent ifrån råttorna. Vi är endast en procent ifrån chimpanserna. Det är i den lilla, lilla procenten som vi är människor. Det är där vi drömmer, planerar för framtiden, har ångest, bygger städer, får neuroser, hoppas, önskar… och frågar oss vad kärlek är.

För oss människor är kärlek naturligtvis så mycket mer än bara beröring. Men det börjar där. Det kanske är den enda gemensamma nämnaren. Jag tror att vi använder den där procenten som skiljer oss från aporna till att skapa vår egen kärleksuppfattning. På en sockerkaksbotten av beröring så bygger vi sen en bröllopstårta i femtio våningar som består av våra egna, personliga upplevelser, förhoppningar, idéer, tillkortakommanden, vår barndom, det vi sett på tv, allt som skiljer mig från dig. Och så kallar vi hela byggnadsverket för ”kärlek”.

Men det är egentligen precis lika odefinierat som att vi kallar både knödel och lax teriyaki för ”mat”. Som grund för ett samtal är det omöjligt och också anledningen till att 99,9% av alla låttexter, liksom Howard Jones gjorde, ställer frågan ”What is love anyway?”. Vad är kärlek? Vad är det att vara kär? Jag kan bara veta vad det är för mig. Du kan bara veta vad det är för dig. Så egentligen är det omöjligt att prata om det. Åtminstone om man tror att man ska bli klokare eller – tänk inte ens tanken – faktiskt få nån form av svar.

Men om vi inte pratade om kärlek, vad i hela friden skulle vi då prata om?

tisdag 4 mars 2008

Paddtrollen är här

Jag var på förhandsvisningen av Spiderwick med äldsta sonen idag. Han är 7,5 år (snart) och har inga problem med att läsa textremsor på film. Jag har tidigare varit rätt noga med att inte låta honom se filmer som faktiskt inte är riktade åt sjuåringar (moraltant måhända, men jag har märkt en tendens hos 30+ föräldrar att överentusiastiskt mata sina barn med all möjlig media bara för att det inte fanns när de själva var små). Så till skillnad från väldigt många av sina klasskamrater har han inte sett vare sig Star Wars, Pirates of the Caribbean eller Lord of the Rings. Han har faktiskt inte ens sett Superhjältarna - bra film, men det finns andra bra filmer för sjuåringar där de inte jagar barn med automatvapen och konsekvent pratar om att döda barn - för att inte tala om redogör för en emotionellt laddad och för barn svårförståelig familjesituation. Den får vänta tills han är åtta.
Jag nämner det här bara för att Spiderwick är från 11 år och skulle dessutom enligt uppgift vara rätt läskig. Men sjuåringen har läst böckerna flera gånger så jag låtsades vara trygg i att han redan var förtrogen med handlingen och att det därför skulle vara ok.

Så. Efter att vi snott åt oss en bägare med gratispopcorn bänkade vi oss, förväntansfulla. Sonen tog det första popcornet och förde det mot munnen samtidigt som filmen började. Hans hand frös två centimeter från munnen. Där stannade popcornet. I en timme och fyrtiosju minuter. Han var helt förtrollad. Det var jätteläskigt och jättespännande. Hela tiden. Precis så läskigt och spännande att resten av världen försvann, till förmån för en fullkomlig övertygelse om att det faktiskt fanns paddtroll, pipgrisar, mullvadstroll och älvor på riktigt och frågan var om vi ens var säkra själva där i biomörkret.

När jag i smyg iakktog honom så kände jag mig själv som sju år igen. Han hoppade och tjöt och skrattade och rös. Jag hoppade, tjöt och skrattade med honom. Det var härligt. Världen blev än en gång lite nyare, lite mindre sliten och återigen full av nyfiken framtid. Samt full av paddtroll förstås. Massor med paddtroll. Så vi köpte några burkar Campbells på hemvägen. Tomatsoppa är tydligen det enda som hjälper mot fulingarna. Vi är beredda.

söndag 2 mars 2008

Lappsjuka

Jag fick frågan om vad som är min sämsta egenskap. Sanningen är, jag är fruktansvärt dålig på att vara ensam. Jag har ett ofantligt, kontinuerligt behov av umgänge och sociala kontakter. (Det kan ju verka besynnerligt att jag då har valt en karriär som mestadels går ut på att jag befinner mig ensam på tåg, flygplan och hotellrum, men det var inget som jag hade planerat.)

Det är därför jag gillar stan. Alla städer. Jag tänker på det här just nu för vi har precis kommit hem från fjällen. Det har varit en bra vecka, men när vi började närma oss Stockholm från Solnahållet och jag såg vasastan växa fram på andra sidan bron så var det allt jag kunde göra för att inte tvinga bilen till en tvärbroms och kasta mig in bland husen och leta upp nån som kunde ge mig en cappucino eller en Fidel Castro tillsammans med en intelligent kommentar.

Det är den enkla sanningen. Fjäll och natur i all ära. Men jag behöver folk. Ju fler desto bättre. Det är inte min avsikt att låta dryg, men det är så det är. Jag håller fullkomligt med Dylan Moran:

They tell you that getting cancer from your mobile phone is far more likely to happen in the city. Well, guess what. So is everything else. Including sex, coffee and conversation.

Det är skönt att vara tillbaka.

Gamla synder



Som förberedelse inför Konsten att läsa tankar gjorde bokförlaget Forum en kort promofilm för att skapa lite hype kring mig som person. Filmen var aldrig tänkt att användas offentligt utan skulle användas för att sälja in mig till bokhandlarna.

Igår blev jag tipsad om att nån har lagt upp filmen på YouTube. Jag har inte sett den sedan vi gjorde den, men jag tittade på den nyss. Filmen är gjord långt innan jag gjorde Hjärnstorm på SVT och det märks. Det är primitivt och yxigt. Men ändå lite charmigt. Så här har ni den. En chans att se mig innan jag blev den osannolikt slipade och behagligt världsvana, för att inte säga ödmjuka, performer ni är vana att se mig som.