lördag 30 augusti 2008

Påverkan med skummad mjölk

Del I: Inte så
Det har surrats en del om att det finns en nyupptäckt superdrog för påverkan, en drog som omedelbart förvandlar folks hjärnor till mental lera färdig att formas efter dina egna ondsinta önskemål. Och twisten på historien är att den här påverkansdrogen är vanligt kaffe.

Jag är ledsen att grusa eventuella förhoppningar om världsherravälde på tio dagar. Men det här är sanningen. Ett visst mått av koffein vässar vår kognitiva förmåga; vi får lättare att dra slutledningar och följa med i resonemang. Vad de som diskuterar kaffe och påverkan egentligen menar, är att om den du vill övertyga dricker en smula kaffe så kommer de ha lättare att förstå vad du pratar om. Men huruvida de kommer bli övertygade av dina slutledningar beror naturligtvis på om ditt argument är bra till att börja med. Om du försöker övertyga någon om nåt ogenomtänkt så kommer koffeinet ha motsatt effekt; dina lyssnare kommer ha lättare att se igenom dig. Alltså: har du en välformulerad poäng att lägga fram, se då till att bjuda generöst på cappucino. Men försöker du övertyga nån om något som du vet inte riktigt håller, så se till att de får decaf. Eller håll dig till festis.


Del II: Men så
Ett sätt som det dock går att påverka med kaffe, är de små konstverk som baristorna numer pryder varenda dryck mörkare än mjölk med. Det kan verka som att de bara vill visa sig på styva linan, men jag misstänker att det går djupare än så. Flera studier har nämligen visat att när serveringspersonal på resturanger ritar en liten teckning på notan så får de betydligt mer i dricks än när de inte ritar något. Med tanke på att favoritbilden är ett smileyface (alla kan rita det och det går fort), så behöver man inte ens vara särskilt personlig i sina konstnärliga utsvävningar för att garantera sig extra fickpengar. Jag ser cafeernas laktoskonst på samma sätt. Nu ger vi inte dricks på samma sätt på cafeer som på restaurang, men det finns andra värden att vinna. Att skapa en "personlig" relation med kunden så de kommer tillbaka, till exempel. Det vore intressant att göra en studie på vilken mjölkbild som får störst emotionell respons hos den fikasugne; lövet, granen eller (min egen cyniska favorit) hjärtat?

Om jag var barista skulle jag göra rorschachbilder i varenda latte och sen lyssna på samtalen kring borden.
"Varför gjorde han en fladdermus i mitt kaffe?"
"Nä, det är väl en vagi... Det var inget."

Freudfika.

torsdag 28 augusti 2008

Jag vet


Ska det här kallas en blogg? Den har ju inte uppdaterats på tio dagar nu! Har han tagit semester, eller?

Jag vet. Det var väldigt länge sen ni hörde ifrån mig. Men bisarrt nog är det ibland så att när jag har som mest att göra så har jag också som minst att skriva om. De här tio dagarna har gått åt till intensivt och oglamoröst bakom-kulisserna-arbete;
Långa inspelningar för Hjärnstorm (som jag som vanligt inte får säga nåt om).
Näsan begravd många timmar i böcker för att få nya idéer till kommande avsnitt.
Sprungit på marknadsmöten med Bonniers inför den kommande boken.
Gett flera intervjuer om nya boken.
Allmänt rodd för att få livet att funka i största allmänhet.
Och så vidare. Hårt arbete men inte roligt att läsa om.

Jo, förresten, jag har faktiskt gjort en rolig sak. Min fantastiska vän Maria Ernestam hade releasefest för sin nya och välrecenserade bok Alltid hos dig. Niklas Ekstedt fixade mat och jag frotterade mig med mina kollegor. Stefan Einhorn, Inger Edelfeldt, Kajsa Ingemarsson, Maria Sveland och några till kommer alla undra varför de känner sig lite hängiga mot slutet av veckan. Jag är nämligen förkyld som en katt. Så på pin kiv kramade jag dem alla extra länge. Man vill ju dela med sig.

tisdag 19 augusti 2008

Nya höjder


Min research för Hjärnstorm tar mig ibland till oväntade platser. Som idag. Och tio meter upp luften slås jag av en tanke: Undrar om den här hjälmen verkligen hjälper.

Vad ska man egentligen behöva utstå för att få vara med lite i tv...

lördag 16 augusti 2008

Intervjun på TV4

Här är en länk till intervjun från imorse.

Och här en till mitt försök att manipulera Annika Jankell i direktsändning.

torsdag 14 augusti 2008

Lite TV

Om ni brukar slötitta på tv på lördagsmorgnarna, så gästar jag Annika Jankell i TV4 Nyhetsmorgon nu på lördag (16 aug). Jag kommer prata om böckerna samt, misstänker jag, hitta på nåt bus med Annika. Vi får se vad som händer. Men håll ögonen öppna efter kl 10.00.

onsdag 13 augusti 2008

Touch-a-Touch-a-Touch Me


I början av mars skrev jag ett inlägg om en läbbig liten vetenskapsman som gjort studier på kärlek och beröring. Igår kväll, fem månader senare, fick jag ett mail från en person som undrade om beröring nu var så viktigt, varför skriver jag inte om det i Konsten att läsa tankar, som ju ändå handlar om omedveten kommunikation? Bra poäng. Det borde jag kanske gjort. Så här kommer några rader i ämnet. Jag har delat in det i tre delar; självberöring, att röra vid andra, och vid romantiskt intresse (fast själva flirtandet hoppar jag över - det finns i boken). Det var ju trots allt med diskussionen om kärlek som alltihop började.

Kommunikation genom beröring I: Självberöring
När vi kommunicerar genom beröring kan vi antingen röra vid oss själva eller vid någon annan. När vi rör vid oss själva så kan vi göra det för att ge oss själva bekräftelse och trygghet. T ex om vi tycker att en situation är obehaglig (som att någon står för nära oss så vi känner oss trängda) så kan vi signalera detta genom att ta oss på/om halsen. Eller börja röra händerna upp och ner över våra armar, som om vi fryser. Att ta på sig själv anses ofta vara ett substitut för andras beröring, som moderns närhet om vi söker trygghet. Eller vår älskades beröring om vi är attraherade av någon.

Självberöring när vi är attraherade av någon annan sker betydligt mer sensuellt. Dels vill vi göra oss vackra för den andre, vilket leder till att vi i det oändliga rättar till kläder, smycken och hår. Vi rör också vid oss själva med symboliska smekningar. Vi rör vid vår hals eller vårt halssmycke med våra fingertoppar, osv.

Vi använder även våra händer för att omedvetet peka på de delar av vår kropp dit vi vill dra den andres uppmärksamhet. Att sätt våra fingrar i tinningen eller runt munnen gör att den andre tittar på våra ögon och vår mun, vilket är de delar som sköter den största delen av vår subtila, omedvetna kommunikation. Så vill du vara säker på att du har den andres uppmärksamhet, använd dina händer för att styra deras blick till dina ögon! Män har tyvärr en primal ovana att sätta tummarna i byxfickorna eller att köra ner händerna halvvägs i fickorna. Effekten blir den samma; händernas fingrar pekar mot skrevet. Som manlighetsdisplay kan jag personligen tycka att det är en smula onyanserat. Jag vet att det fungerar för många. Men om du tänker göra det, se till att din övriga personlighet matchar ditt ganska aggressiva ordlösa beteende.

Kommunikation genom beröring II: Att röra vid andra
Också den här typen av beröring kan användas vid två olika typer av tillfällen. Antingen när man rent fysiskt vill styra eller hindra någon i deras beteende. Eller, som jag själv tycker verkar mer konstruktivt, när vi bygger goda relationer. I Konsten nämner jag hur vi kan använda beröring som ankare för att utlösa positiva känslotillstånd hos andra, men vi kan naturligtvis använda det annars också. Innan vi börjar ta i folk måste vi dock först ha kalibrerat vår relation med dem så pass att vi vet att det är ok att röra vid dem. Det enklaste är att börja med en enkel, neutral beröring, som ankaret ovan, och se om det är ok. Accepteras det kan du gå vidare. Etablerar du en fysisk aspekt av er relation kommer den andre också både förutsätta din beröring, och själv vara benägen att ge den tillbaka. Över lag så är beröring oslagbart om du vill etablera en mycket nära och personlig relation med någon. Det räcker med att se till att du alltid skakar hand i fem sekunder (istället för två) under ögonkontakt, för att den andre ska uppleva ett mer personligt band med dig än andra.

Kommunikation genom beröring III: In luurve
Som jag skrev ovan, beröring mellan två personer förändrar hela deras relation till varandra. När vi har en nära fysisk sammankoppling med någon förändras vår dynamik och vi interagerar med varandra på en helt ny nivå. Fysisk intimitet utvecklar sig i olika intensiva stadier. Kvinnor brukar klaga på att män har "för bråttom", att de går från icke-sexuell beröring till sexuell beröring alldeles för snabbt. De har nästan alltid rätt. Män, samma regler gäller när vi vill hångla som i precis allt relationsskapande. Kom ihåg att inte ha fokus på dig själv utan på var den andre personen befinner sig och hur de föredrar att kommunicera, så du kan anpassa dig efter det. Samma regler gäller som alltid oavsett hur varm innanför kragen du är. Att vara känslig för tajmingen kan göra hela skillnaden mellan ökad intimitet eller tillbakadragande och i värsta fall ett komplett avvisande. Var observant på både de signaler som din partner sänder ut och de som du själv sänder ut, och agera på dem med eftertanke och omtanke.

När vi är i (eller påbörjar) en kärleksrelation med någon så måste vi också vara observanta på när vi ska undvika fysisk kontakt. Vid de tillfällen som en av er behöver mer utrymme måste du vara uppmärksam på, och förstående inför, det behovet. Det betyder inte att du är avvisad. Men alla har vi tillfällen då vi känner ett behov av att dra oss undan vår partner och isolera oss ett tag. Använd beröring för att lugna och försäkra, och kom ihåg att när någon nära dig behöver andningsutrymme så måste du ge dem det, precis som du skulle vilja att de gjorde för dig. I en relation så är det lika viktigt att lära dig när du inte ska använda beröring som att lära dig när du ska göra det.

That's it. Jag är medveten om att det här inlägget kanske verkar antingen förvirrande eller bara banalt på egen hand. Men om du läser det i kontext av den övriga info som finns i boken så hoppas jag att du ser hur du kan använda beröring praktiskt och enkelt i din vardag för att stärka dina relationer ännu mer, såväl på jobbet som privat. Nu ska jag hämta kaffe.

fredag 8 augusti 2008

En ulv i fårakläder

Foto: SVT

Eller kanske snarare ett får i målarkläder. Det här är den sanna orsaken till att vi håller Hjärnstorm 2 så hemligt. Vi gör egentligen ett make-over program. Kolla in handgreppet. Jag är född till att bära blåställ. Maka på er, Ernst och Martin!

tisdag 5 augusti 2008

Det låter, det


Den första september, dvs om en knapp månad, så släpps Konsten att läsa tankar som ljudbok. Men eftersom gänget på Bonnier Audio är så snälla så har jag fått tillåtelse att göra första kapitlet tillgängligt redan nu och här. Tvärgratis. Så följ länkarna nedan, lyssna direkt eller ladda ner till din dator*. Hoppas ni tycker om det!

Kapitel 1 - del 1
Kapitel 1 - del 2

*) Jag ber om ursäkt för ljudkvaliteten, filerna är hårdkomprimerade för att inte ta så stor plats om du vill ladda ner dem och då blir ljudet lidande. Ljudboken låter naturligtvis mycket bättre.

måndag 4 augusti 2008

Bilden av makt

Idag är förresten första dagen efter semestern på Hjärnstormsredaktionen. Jag hittade en mapp på servern med bilder från inspelningarna i våras och de är alldeles för roliga för att undanhålla er. Vi kan börja med de här; yours truly som demonisk sektledare.

Min alldeles egna sekt. Rosenkåporna kallar vi oss. Hör av dig för inträdesprov.

Jag och producenten Erik tränar lite horrormoves för att inge respekt och se farliga ut. Det går sådär, som ni ser.

Ok, så det var ingen sekt egentligen. Men nästan. Vad det faktiskt handlar om får ni vänta till nästa år för att få veta. Mina läppar är förseglade. (Fast femtio spänn i ett kuvert kan göra susen.)
Foto: SVT

Hjärnstorm do Brasil


Jag fick just reda på att Hjärnstorm har blivit utvalt att medverka på en tv-mässa i Brasilien. Arrangörerna har gjort ett urval av 30 program från alla de hundratals program som visades på den internationella mässan INPUT i Johannesburg i våras, och kör en latinamerikansk "best of"-mässa i oktober. På INPUT fanns det sisådär 250 bidrag från 60 länder. Att anses som ett av de 30 bästa därifrån känns stort. Med sådan internationell uppmärksamhet så gör det inget att vi aldrig kommer få Kristallen eller Aftonbladets tv-pris här hemma. Nu återstår bara att övertyga SVT om att skicka mig till Porto Alegre i oktober...

söndag 3 augusti 2008

Mitt liv som seriefigur

Klicka på serien för att kunna läsa den.

I mitt liv händer det då och då oväntade och smickrande saker. Som att få åka till Sydafrika och prata om Hjärnstorm. Eller att främmande män friar till mig via e-mail. Men inget av det klår det här. Jag har varit en seriefigur! Serien publicerades i Norrköpings Tidning förra hösten, men det dröjde nästan ett år innan jag fick reda på det. Jag är så stolt så jag kan spricka. Seriens skapare heter Jonna Björnstjerna. Jag har ingen aning om vem hon är. Men jag är helt klart skyldig henne en barnota.

fredag 1 augusti 2008

Detektivbyrån II

För snart ett år sen skrev jag på bloggen om Detektivbyrån. Idag, precis nu, står de på Kulturhusets tak i Stockholm. Deras spröda toner lyckas både varsla om en annalkande, trolsk höst och samtidigt lura de sista solstrålarna att stanna kvar lite längre på den sista lediga sommarkvällen. Vilket behövs. För på måndag rivstartar inspelningarna av Hjärnstorm 2 igen. Nästa gång jag lyfter blicken är vi inne i oktober.