onsdag 30 juli 2008

Storytelling


Nu var det en vecka sen jag såg Wall-E och jag har fortfarande en varm, luddig boll i magen som nöjt dröjer sig kvar. Trodde jag skulle kunna se den med barnen idag men insåg chockad att den inte når våra breddgrader förrän i september. Så tills dess tänkte jag förkunna dess storslagenhet här på bloggen.

Pixar har nämligen gett sig själva en formidabel utmaning i och med Wall-E. Med tanke på hur dyr en sån här film är och hur lång tid den tar att göra, så hade de ju kunnat göra nåt beprövat. Nåt man sett förut. Nåt som alltid funkar. Typ en tunn, actionfylld historia med inslängda vuxenskämt om Star Wars. Istället verkar Pixar ha ställt upp fullkomligt omöjliga förutsättningar för sig själva. Filmen är satt i en helt öde miljö. Med endast en och så småningom två karaktärer. Dessa karaktärer pratar inte. Dessutom har de inte ens ansikten. I två timmar så sker den största delen av all kommunikation med orden "Wall-E" och "eevA". Kroppsspråket innefattas av tre rörliga delar på varje karaktär. (Ok, sen finns det också en post-Al Gore skuldmedveten miljöstory nån timme in med både karaktärer och dialog, men den hade filmen klarat sig utan - och kanske då varit ännu bättre.)

Pixars första kortfilm var att animera en hoppande skrivbordslampa och låta den visa känslor genom sina rörelser. Filmen Wall-E är den skrivbordslampan på steroider. De har effektivt tagit bort alla verktyg som man normalt använder sig av för att berätta en historia. Och med dessa minimala förutsättningar så lyckas de förmedla en ofantligt allvarlig och hysteriskt rolig berättelse om ensamhet, den stora kärleken och meningen med livet. Och inte ett enda Star Trek eller Star Wars-skämt så långt ögat når. Jag är som sagt fortfarande varm i magen.

3 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Du skulle kunna få filmen på dvd av mig som du kan se med barnen hemma i vardagsrummet om du vill :D ?????

30 juli 2008 kl. 22:11  
Blogger Hexmaster sa...

Pixars och John Lasseters första kortfilm (1986):

http://www.youtube.com/watch?v=TeUCypRQsFM

"This is why we have a hopping lamp in our logo."

Det mest talande är att den lilla filmen är lika rolig och mysig som för tjugo år sedan.

31 juli 2008 kl. 02:09  
Blogger P-A Jonsson sa...

Pixar är idag vad Disney var en gång i tiden.
Disney fokuserade på att berätta en historia och att utmana alla tekniska hinder för att uppnå det målet. Det var ett gäng entusiaster som brann för det de gjorde.
Pixar är precis samma sak idag, och det var ett glimrande drag att ge Pixar tillgång till Disneys finansiella styrka utan att försöka ändra deras sätt att arbeta.

1 augusti 2008 kl. 21:44  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida