lördag 22 november 2008

Jul till varje pris


Idag kom julen till Stockholm. Snön ligger i de proverbiala drivorna och myset lägrar sig. Jag gillar mys. Även om jag gillar värme och sol ännu bättre, så är det nu kallt kan man lika gärna göra det bästa av det.


Men såhär i början av allt och speciellt med tanke på den förestående julen så tänkte jag ändå ta tillfället i akt och hissa lite varningsflagg. Ledsen om det blir lite mindre mys av det här, men det är värt det.


Det handlar om julhandeln.


Kommer ni ihåg det jag skrev om sociala värden versus marknadsvärden? Den Signade Juletid är ett perfekt tillfälle för handeln att exploatera detta. Plötsligt så finns det glittriga och hemtrevliga dekorationer överallt, det luktar varm glögg runt varje gathörn och fan om det inte smakar lussekatt i munnen bara av att gå in på Åhléns. Det är mysigt även inne på Elgiganten och Gallerian. Jättemysigt.


Och det är mysigt. Men det skulle inte vara det om det inte påverkade ditt köpbeteende. Du tror väl ärligt talat inte att handeln lägger ner så mycket pengar på att göra mys om det inte hade en effekt? Avsiktligt eller inte, genom att göra de annars neutrala butikerna så juliga och mysiga så förstärker de en viss aspekt av julen: nämligen att det är den omtänksamma högtiden. En social högtid då vi ger gåvor till varandra. Genom att trycka på just den punkten, att det handlar om gåvor och omtänksamhet, så trycks marknadsvärdet undan. Precis som det är fult att diskutera notan vid en dejt så blir det fult att tänka på prislappar när vi är ute och julhandlar. Det handlar ju om presenter till de vi tycker om; det är väl ovärdeligt? Samtidigt är vi nånstans också medvetna om den här motsägelsen; det stressar oss nåt oerhört att vi spenderar så mycket pengar vid jul – men vi gör det ändå, för när vi väl står där mitt i all glöggen så är det väldigt svårt att börja tänka priser mitt bland allt mys. När vi ändå gör det så skäms vi och får dåligt samvete.


Glöm inte bort att hur romantisk julmarknaden på Skansen än är, så handlar det rent krasst fortfarande om varor med en prislapp. När du julshoppar på NK så är det ingen skillnad mot att handla där i augusti. Du får, och bör, tänka på prislappar och utgifter. Och när tomtejäveln som är anställd för att få dig att få dåligt samvete dyker upp så rycker du av honom skägget.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida