tisdag 31 augusti 2010

Morgonpolitik

Jag kan inte ens komma på nåt sarkastiskt att skriva. Jag är för mållös.

Ni har väl inte missat snackisen om Sverigedemokraternas reklamfilm? Som alla andra politiska partier så har de snickrat ihop en valfilm som skulle gå i TV4. Nu har TV4 backat och tänker inte visa den. Så SD stämmer dem för avtalsbrott.

Jag kan förstå fyrans reaktioner; de är ett kommersiellt bolag som lever på annonsörer och sponsorer. De riskerar att tappa många av dessa genom att köra SD:s film. Men SD har också rätt att reagera; TV4 borde inte sålt tiden till dem.

Däremot är det inte en demokratifråga. SD-Jimmy yrade om det redan i våras när TV4 ställde sig tveksamma första gången. Då menade Jimpa att SD måste ha rätt att visa sitt budskap genom samma kanaler som alla andra politiska partier. "Ha rätt att"?? TV4 är ett privat, kommersiellt företag som därmed helt får bestämma själva vilka de vill ha som annonsörer. De lyder rimligtvis inte under nån yttrandefrihets- eller tryckfrihetsförordning. Däremot gör SVT det.

Jag förstår TV4 och hade jag varit i deras kläder så hade jag nog gjort på samma sätt. Men jag tycker det är synd att filmen inte visas. Jag tror nämligen inte nån hade vågat rösta på SD efter att den här kampanjen hade gått. SD brukar vara duktiga med att klä in sin fientliga retorik så att den verkar handla om andra värden, till exempel "större trygghet för äldre". Men här blir det extremt tydligt att alltihop verkligen bara handlar om invandrare. Tack SD för att ni tog bladet från munnen. SD:s definition på invandrare blir också tydlig: Det är inte italienare, brassar, amerikanare eller skottar. Det är muslimer.
I burka.
Ta en titt själv om du inte redan har sett den och rys över tanken vad SD vill gå till val på.

5 kommentarer:

Blogger Unknown sa...

Kul att alla muslimer var kritvita med nordisk look och självklart bar burka... Och SDs juridik skämmer ju inte ut sig för första gången:

http://www.sverigedemokraterna.de/pressmeddelande-sverigedemorkaterna-forsoker-skramma-kritisk-sajt-till-tystnad/

31 augusti 2010 kl. 18:07  
Blogger PeoGyllix sa...

Ha, hur fan tänkte dom här... :-P

Hur som helst, ska inte en burka vara svart? har aldrig sett en vit burka.
http://yfrog.com/49vitburkap
(bild från klippet)
Eller det är kanske bara ljuset som förvillar.

31 augusti 2010 kl. 22:42  
Blogger Unknown sa...

Tror det är ljuset, det var många starka spotlights där. Läste en intressant analys av filmen. T.ex. är barnvagnarnas ekrar/hjul tunnare då man ska uppfatta dem som snabbare, medan rullatorns ekrar/hjul är tjocka så att pensionären ska uppfattas som extra seg och hjälplös.

Även att när budgeten gick ned på riktigt låg nivå blev siffrorna gula mot den svarta bakgrunden, vilket tydligen ska appellera till de gulsvarta varningsremsorna som finns för att uppmärksamma oss i vardagslivet. Den låga budgeten är alltså i fara enligt bildspråket.

På tal om ljuset, att spotlighten tänds emot oss tittare (den närmar sig, större för varje ljuskägla som uppenbarar sig) är väl en signal på att ett hot närmar oss som växer sig större.

Kanske långsökt, men läste en snarlik analys innan och tycker att den verkar vettig. Henrik får väl hojta till om det är galet fel. =)

1 september 2010 kl. 22:25  
Blogger Henrik Fexeus sa...

Även om symboliken med hjulen kanske stämmer, så har jag svårt att tro att den frilansande SR-medarbetare som gjorde filmen tänkte så långt. Det är väldigt sällan folk i reklambranschen gör det. Filmen är rätt billigt gjord och det skulle förvåna mig mycket om man tänkt på mer än det fullt uppenbara; det ansiktslösa hotet (avhumanisering är alltid populärt, se nazisternas omskrivning av judarna som råttor) som kommer myllrande likt läskiga spökplumpar är en betydligt starkare bild än vad ett par rulatorhjul nånsin kommer att vara. Därmed inte sagt, som sagt, att symboliken inte stämmer. Men det är ibland lätt att läsa in saker som inte hade en tanke bakom sig.

1 september 2010 kl. 22:35  
Blogger Unknown sa...

Rätt eller fel :S Men med facit i handen så tycker jag att tv4 gjorde fel! Hela saken förstorades och blev likt en hjälplös balong på flykt..Inte konstigt att den exploderade och fick väldigt stor plats.Nu fick sd större förtroende en någonsin och många väljare valde att byta parti. Vi kan spotta vi kan skrika. men någonstans borde vi bryta mönstret och tala om det som gör att de vinner flera svenksars röster. Börja prata och sluta kasta ved i elden!

28 december 2010 kl. 16:06  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida