måndag 20 september 2010

Dagens heta potatis

Det här med SD i riksdagen har ju gett upphov till en hel del tankar och funderingar. Det har nästan varit svårt att jobba idag; alla har haft ett behov att diskutera situationen. Några saker som farit genom min egen hjärna har varit följande:

SD själva
"Vi är inte rasister" sa SD i SVT igår. Det måste ändå vara årets understatement. Trots allt så springer SD ur den härliga nazistklubben VAM. Och det var bara nån vecka sen som de påminde oss om sin syn på medmänniskan genom "reklamfilmen" med kvinnorna i burka. De kanske menade "vi är inte ra-sister, vi är na-zister". Eller så har de en helt ny och innovativ definition på ordet "rasism". Har någon frågat dem vad de menar?

De andra partierna
Återigen - har någon frågat dem vad de menar? Det hade varit så lätt att slå hål på SD:s dagisretorik redan för ett halvår sen. Men de övriga partierna valde att inte låtsas om som att SD existerade. Det var en dålig strategi då, och det är en dålig strategi nu. Varför vågar ingen av-argumentera dem? Är det för att de har lika dålig retorik själva? Här blir jag besviken.

De som röstat
Det har snurrat ett snack om att många förstagångsväljare har röstat på SD som ett sätt att ge långfingret åt etablissemanget; "stick it to the Man" genom att rösta på politikens gossen Ruda. Men om man nu är emot etablissemanget och storebror, hur kan man då rösta på ett parti som vill ha ökad övervakning av medborgaren och fler poliser på gatorna??? De som har röstat för att vara i opposition mot staten har inte bara grävt sin egen grop, de har också skjutit sig själva i benet och satt skägget i brevlådan. (Dessutom har deras handling gjort att SD nu är en del av det hatade etablissemanget, och då var det väl liksom förgäves? Vad ska de rösta på nästa gång då?)

Skåne
Vad ska man säga. SD har runt 14% i Skåne. Vad är det med Skåne, som gör det till den (uttalade) rasismens epicenter i Sverige? Är det närheten till Danmark, eller är det som en god vän till mig sa, "något i myllan"? Man kan ju tro att vår sydspets nästan skulle känna sig som centraleuropéer och bjuda in med öppna armar, men tvärtom. Det intressanta är bara att just Skåne också har Sveriges starkaste regionalism. Det har flera gånger uttryckts att kunde man vara en egen nation, så skulle man. (Visserligen mest på skämt, men jag har inte hört nån annan dra det skämtet.) Men om skåningarna främst är Skåningar och helst inte vill ha med övriga Sverige att göra, gör inte deras regional-nationalism dem i så fall till ... utomsvenskar? Jag gissar att de som röstat på SD är ungefär samma personer som inte ser sig som skåningar utan som Skåningar med S. Men bör de inte då, i linje med det parti som de själva har röstat på, i så fall också förpassa sig själva härifrån och ut ur landet? Man kan inte både hävda ett starkt, eget Skåne och samtidigt vara emot integration. Åtminstone inte om man vill stanna. 14% av skåningarna har just röstat på en egen biljett ut ur landet. (För mig får de gärna stanna, men det var de själva som valde.) Ok, jag vet att det inte är vattentätt. Men håll med om att det är en kul tanke.

Riksdagen
Meeen, jag är inte så orolig. Man måste komma ihåg att vi har två andra partier i riksdagen som är precis lika stora som SD och med tveksam bakgrund. Vänsterpartiet har trots allt sina rötter i övertygelsen om en nödvändig, blodig revolution med påföljande diktatur. Najs. KD är en trosmässig anakronism eftersom kyrkan och staten är skiljda åt, de fortsätter reaktionärt att värna om "kärnfamiljen" utan att inse att den historiskt är en fullkomlig myt och oavsett hur skenbart öppna de påstår sig vara mot homosexualitet - det räcker med att ge vilken manlig KD-medlem som helst lite flirtigt insinuanta blickar för att han ska bli panikslaget svettig på hela halsen. (Jag vet, jag är ett as. Men jag kan inte låta bli.) Men vi har lärt oss att hantera dem. Många gånger säger V och KD något riktigt bra. Precis som alla partier. Och då lyssnar vi uppmärksamt. Ibland kommer de istället med galenskaper. Och då kan vi strunta i dem, eftersom de inte är större än vad de är. Jag tror det kommer bli samma sak med SD.

Och blir det inte det, så tja. De har fyra år på sig att göra bort sig. Eller växa upp. Oavsett vilket så tror jag det ordnar sig. Allt annat vore alldeles för hemskt att tänka sig.

2 kommentarer:

Blogger Camilla Matinlassi sa...

Mycket bra sagt alltihop och som du säger
Och blir det inte det, så tja. De har fyra år på sig att göra bort sig. Eller växa upp. Oavsett vilket så tror jag det ordnar sig. Allt annat vore alldeles för hemskt att tänka sig.
Så sant så sant.
Rätt mycket som det stämmer in på.
Att det ordnar sig allt annat vore för hemskt att tänka sig.
<3 Ha det bäst
Kram
//Camilla

Det står
1/12 UMEÅ släpps 14/9 på http://www.sinnescirkus.se/index.php?option=com_content&view=frontpage&Itemid=1

21 september 2010 kl. 10:00  
Blogger Henrik Fexeus sa...

Japp, det stämmer. Umeå.

21 september 2010 kl. 10:35  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida